Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Μεσογειακή διατροφή για μακροζωία

Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης παρατείνουν τη ζωή
H πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής ίσως κρύβει πολύτιμα μυστικά για το πώς να αγγίξει κανείς τα βαθιά γεράματα, υποστηρίζουν ιταλοί επιστήμονες

 Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Σικελίας οι οποίοι ζούσαν τουλάχιστον μέχρι τα 100 τους, ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι το μοτίβο της μεσογειακής διατροφής ίσως αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας.
 Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής των 19 υπεραιωνόβιων – οι οποίοι έφτασαν αισίως ηλικίες μεταξύ 100 και 107 ετών - από τους συνολικά 18,328 κατοίκους, ήταν ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των διαφόρων τροφών που την αποτελούσαν. Επιπλέον, όπως είδαν οι ερευνητές, ζούσαν όλοι με τις οικογένειές τους, ήταν σωματικά δραστήριοι και δεν ήταν παχύσαρκοι.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, υψηλή ζωντάνια
 Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) υποδεικνύει το γλυκαιμικό φορτίο μιας τροφής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος κατά την κατανάλωσή της. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. το λευκό ψωμί) προκαλούν την αστραπιαία και απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, γεγονός που μας προσφέρει μια άμεση «ένεση» ενέργειας η οποία όμως σύντομα ατονεί, με αποτέλεσμα να πεινάμε γρηγορότερα. Αντίθετα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά) προκαλούν αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μια πιο σταθερή ενεργειακή «τόνωση» και στην παράταση της αίσθησης ότι είμαστε χορτάτοι.
 Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις δίαιτες που αποτελούνται από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε αντίθεση, διατροφικά μοτίβα πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φάνηκε να χαρίζουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στην ομάδα των τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Προσεγμένη διατροφή για καλή υγεία
Οι Ιταλοί επιστήμονες, παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της μακροζωίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωσή τους.
 «Προκειμένου κάποιος να καταφέρει να φτάσει τα βαθιά γεράματα, καλό θα είναι να ακολουθήσει μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά» καταλήγουν οι ερευνητές μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Immunity and Ageing». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου