Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Βιολογικά προϊόντα


Σε τι διαφέρουν τα βιολογικά προϊόντα από τα συμβατικά; 
 Το σύστημα παραγωγής των βιολογικών προϊόντων αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό ή αποκλείει μεταξύ άλλων τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και την προσθήκη ζωικής προέλευσης τροφής (π.χ. ιχθυάλευρα) στην καθημερινή διατροφή των ζώων. Επίσης, βασίζεται στη διαδοχική καλλιέργεια διαφόρων φυτών στο ίδιο χωράφι, ώστε τα εδάφη να μην κουράζονται, και στη χρήση ψυχανθών (π.χ. κουκιά, φακή), που χρησιμοποιούνται ως λιπαντικό του εδάφους. 

Γιατί είναι πιο ακριβά τα βιολογικά τρόφιμα; 
 Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Ένα τρόφιμο, για να θεωρηθεί βιολογικό, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και το κόστος για τους παραγωγούς μεγάλο. Επιπλέον, τα πολλά εργατικά χέρια που απαιτεί η συγκομιδή, ο διαχωρισμός, η επεξεργασία και η διατήρησή τους, συντελούν στην αύξηση των τιμών. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι ποσότητες που παράγονται είναι μικρότερες. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε το επιπλέον κόστος είναι να αγοράζουμε τις ποσότητες που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες μας.

Τι συμβαίνει με το βιολογικό κρέας; 
Στη βιολογική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, οι έλεγχοι αφορούν πολλούς τομείς, όπως τον τρόπο σταβλισμού, την αντιμετώπιση των ασθενειών χωρίς αντιβιοτικά, τη σφαγή σε πιστοποιημένα σφαγεία. Βασικό μέλημα των μονάδων αυτών είναι η διατροφή των ζώων να αποτελείται από βιολογικές φυτικές τροφές, όπως το καλαμπόκι και ο σανός. Η βιολογική εκτροφή στοχεύει στη σωστή ανάπτυξη των ζώων με φυσικές μεθόδους και σύμφωνα με τους βιορυθμούς τους. 

Τα προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα «φυσικά» είναι βιολογικά; 
 Από όπου και αν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, πρέπει να αναζητάμε το σήμα πιστοποίησης. Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα φέρουν στη συσκευασία ειδική σήμανση, όπως το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής γεωργίας και το σήμα των φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, όπως η ΔΗΩ, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. - AGROCERT (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Γεωργίας), ο Σ.Ο.Γ.Ε. (Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας), η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε., το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ. Στην περίπτωση των χύμα προϊόντων, αν η σχετική ένδειξη δεν φαίνεται, ζητήστε να σας δείξουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα είναι βιολογικά. 

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά; 
 Τα συμβατικά τρόφιμα, ιδιαίτερα τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τα βιολογικά, με αποτέλεσμα τη μικρότερη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ανά γραμμάριο προϊόντος. Μελέτες σε ορισμένα βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα (π.χ. μήλο, λάχανο, καρότο, καλαμπόκι, μαρούλι, πατάτα) έδειξαν ότι τα πρώτα περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης C, σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου από τα αντίστοιχα συμβατικά, ενώ για τα υπόλοιπα συστατικά δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα. 

Η γεύση τους διαφέρει από αυτήν των συμβατικών; 
 Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν σημαντική διαφορά στη γεύση ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα. Ωστόσο, η αίσθηση της γεύσης είναι υποκειμενική. Επιπλέον, η γεύση ενός προϊόντος εξαρτάται και από ποικίλους παράγοντες, όπως το έδαφος, η τροφή των ζώων, οι συνθήκες αποθήκευσης. Βέβαια, αν όλα έχουν γίνει σωστά, η γεύση τους θα μας θυμίζει περισσότερο τα λαχανικά που παίρναμε από τον κήπο της γιαγιάς. 

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά, σε ποια να δώσουμε προτεραιότητα; 
 Το ιδανικό θα ήταν να καταναλώνουμε μόνο βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, επειδή πολλοί δεν έχουμε τη δυνατότητα -λόγω κόστους- να παίρνουμε τα πάντα βιολογικά, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προμηθευόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πιο ευάλωτα και στα οποία χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Environmental Working Group, τα φρούτα που συνήθως περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια, ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ στη λίστα των πιο επιβαρυμένων λαχανικών βρίσκονται οι πατάτες, το σπανάκι και οι πιπεριές. Από την άλλη, λιγότερο επιβαρυμένα φαίνεται να είναι το καλαμπόκι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς και τα εσπεριδοειδή.
(πηγή http://www.vita.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου