Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα δίδυμα



Πόσο συχνή είναι η δίδυμη κύηση;
  Δίδυμα εμφανίζονται περίπου σε 1 στις 100 κυήσεις.
Τι είναι τα μονοζυγωτικά και τι τα διζυγωτικά δίδυμα;
 Κάθε έμβρυο σχηματίζεται από τη συνένωση ενός ωαρίου (μητέρα) και ενός σπερματοζωαρίου (πατέρας). Από τη συνένωση αυτή προκύπτει ένα κύτταρο που ονομάζεται ζυγώτης και εξελίσσεται στη συνέχεια σε έμβρυο.
 Στα μονοζυγωτικά δίδυμα ο ζυγώτης διαιρείται σε δύο κύτταρα από τα οποία αρχίζει ο σχηματισμός δύο πανομοιότυπων εμβρύων (ίδιο DNA, ίδια ομάδα αίματος, ίδιο φύλο).
 Στα διζυγωτικά δίδυμα, τα δύο έμβρυα δεν προέρχονται από έναν ζυγώτη, αλλά το κάθε έμβρυο προέρχεται από το δικό του ζυγώτη. Αυτό σημαίνει ότι τα διζυγωτικά δίδυμα σχηματίζονται από τη συνένωση 2 διαφορετικών ωαρίων με 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια. Τα σχηματιζόμενα έμβρυα έχουν τότε διαφορετικά χαρακτηριστικά και μπορεί να διαφέρουν στο φύλο.
Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με τη δημιουργία διδύμων;
 Τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν επηρρεάζονται από κανέναν παράγοντα. Η συχνότητά τους είναι σταθερή (1 στις 250 κυήσεις) και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε μητέρα ανεξάρτητα από την ηλικία της ή την παρουσία διδύμων στο οικογενειακό της περιβάλλον. 
 Ωστόσο τα διζυγωτικά δίδυμα εμφανίζονται συχνότερα σε μητέρες μεγαλύτερης σχετικά ηλικίας, σε γυναίκες με προηγούμενους τοκετούς και σε γυναίκες που οι ίδιες έχουν δίδυμη διζυγωτική αδελφή ή αδελφό. Επίσης ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν δίδυμη κύηση στο ¼ περίπου των γυναικών που τα λαμβάνουν.
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια πολύδυμη κύηση;
 Γενικά τα έμβρυα διδύμων κυήσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα με αποτέλεσμα να υφίστανται όλους τους κινδύνους της προωρότητας (αναπνευστικά προβλήματα, μειωμένο βάρος, καθυστέρηση στην ανάπτυξη). Ένα ποσοστό από 20% έως και 50% των πολύδυμων κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρους τοκετούς, ενώ το 50% των νεογνών από πολύδυμες κυήσεις έχουν χαμηλό βάρος κατά τον τοκετό. Ο κίνδυνος αυτόματης αποβολής είναι επίσης μεγαλύτερος για τα έμβρυα των πολύδυμων κυήσεων (περίπου διπλάσιος). Για την μητέρα οι κίνδυνοι είναι επίσης μεγαλύτεροι. Αναιμία και υπέρταση εμφανίζονται επίσης συχνότερα στις πολύδυμες κυήσεις.
                                                                                                                       (πηγή http://www.femme.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου