Τα στρώματα του δέρματος
Γιατί να κάνει κανείς δίαιτα; Οι στατιστικές λένε πως οι άνδρες κάνουν δίαιτα για λόγους υγείας, ενώ οι γυναίκες για λόγους αισθητικής. Ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει δύο περιπτώσεις υποψηφίων για δίαιτα. Αυτούς οι οποίοι, συνήθως εν όψει καλοκαιριού, θέλουν να χάσουν μερικά κιλά και δεν χρειάζονται παρά μερικές συμβουλές διατροφής για να το πετύχουν και αυτούς οι οποίοι πρέπει να χάσουν περισσότερα από τρία κιλά και οι οποίοι καλό θα ήταν να το κάνουν με ιατρική παρακολούθηση.
Βλέπετε, δεν φτάνει μόνο να τρώει κανείς λιγότερο. Βέβαια είναι αλήθεια πως η αιτία της παχυσαρκίας είναι απλή συνέπεια του νόμου της διατήρησης της ενέργειας: όταν η ενέργεια η οποία λαμβάνεται με τη διατροφή ξεπερνά την ενέργεια η οποία καταναλώνεται, το περίσσευμα δεν χάνεται (δυστυχώς!) αλλά αποθηκεύεται στα εξειδικευμένα κύτταρα του λιπώδους ιστού. Ωστόσο, τρώγοντας τις ίδιες ποσότητες κάποιοι παχαίνουν περισσότερο από άλλους. Παράγοντες γενετικοί και φυσιολογικοί ευθύνονται για αυτή την αδικία! Αλλά ας δούμε μερικές λεπτομέρειες.
Κάτω από την επιδερμίδα, στον συνδετικό ιστό ή στους μυς, τα κύτταρα του λιπώδους ιστού αποτελούν κυριολεκτικά τις αποθήκες λίπους του ανθρώπινου σώματος. Η γλυκόζη και τα λιπίδια (ή χυλομικρά) τα οποία προσλαμβάνονται με την τροφή μεταφέρονται εδώ. Ακολουθεί διάσπασή τους σε λιπαρά οξέα και αποθήκευσή τους με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Πρόκειται για τη λιπογένεση. Οσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στα κύτταρα αυτά τα οποία μπορούν έτσι να αυξήσουν τον όγκο τους ως πενήντα φορές! Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε περιόδους δίαιτας, το περιεχόμενο των κυττάρων του λιπώδους ιστού αδειάζει στην αιματική κυκλοφορία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ενέργειας. Μιλάμε τότε για τη λιπόλυση.
Μη νομίζετε όμως πως τα λιποκύτταρα δεν είναι παρά σακουλάκια γεμάτα λίπος! Πρόκειται για ιδιαίτερα ενεργά κύτταρα τα οποία συμμετέχουν σε πάρα πολλές μεταβολικές διαδικασίες και το να τα παραφορτώνουμε με λίπος δεν έχει μόνο αισθητικές συνέπειες.
Πικρές αλήθειες!
Η κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Ετσι, ενώ στα παιδιά κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το σώμα, στους άντρες και στις γυναίκες συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στους μηρούς αντίστοιχα, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες....
Πτώση της μεταβολικής ικανότητας και κατά συνέπεια ευκολία πρόσληψης βάρους παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό οφείλεται στην πτώση της αναπτυξιακής ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση και η οποία ευνοεί τη λιπόλυση, τη διάσπαση δηλαδή των τριγλυκεριδίων των κυττάρων του λιπώδους ιστού.
Τα μεγεθυσμένα κύτταρα του υπερτροφικού λιπώδους ιστού χάνουν σιγά σιγά την ευαισθησία τους και δεν αντιδρούν στη λιπολυτική δράση των κατεχολαμινών (αδρεναλίνη, ντοπαμίνη). Ετσι γίνεται δυσκολότερη η κινητοποίηση των αποθηκευμένων τριγλυκεριδίων.
Όλες οι δίαιτες, ακόμη και οι πιο απλοϊκές, είναι αποτελεσματικές στην αρχή. Δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, 30% ως 60% των χαμένων κιλών έχει ξαναπροσληφθεί στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αλλαγή των συνηθειών διατροφής, άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη, πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση, είναι τα μυστικά μιας δίαιτας με διαχρονικά αποτελέσματα.
Συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει πως αν και η αρχική απώλεια βάρους είναι ίδια μεταξύ ατόμων τα οποία απλώς εφαρμόζουν μια δίαιτα και ατόμων τα οποία ταυτόχρονα με τη δίαιτα ασκούνται, η επαναπρόσληψη βάρους είναι σαφώς θεαματικότερη στην πρώτη περίπτωση.
(πηγή http://www.tovima.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου