Περιέχει θέματα που σχετίζονται με το μάθημα της Βιολογίας στο Γυμνάσιο ( ...αλλά και με προεκτάσεις για το Λύκειο ) και εμπλουτίζεται διαρκώς με διάφορα θέματα, δημοσιεύσεις ή ανακαλύψεις για τη ζωή, την υγεία και τον κόσμο μας γενικότερα.
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Άνοιξη - αλλεργίες
• Τι είναι όμως αλλεργία;
• … Γιατί αφορά ορισμένους και όχι άλλους που ζουν στις ίδιες συνθήκες;
• Πώς μπορεί κανείς να θεραπευθεί ή να βελτιώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα;
Ο Χάρης Βοντετσιάνος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου και Υπεύθυνος Μονάδας Δυσφαγίας του Κέντρου Αποκατάστασης «Ανάπλαση» μας ενημερώνει και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές:
Αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού απέναντι σε κάποια ουσία, αιωρούμενα σωματίδια, τροφή ή μυρωδιά που λέγεται αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό με τις τροφές προκαλούν συμπτώματα στα χείλη, την γλώσσα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο. Τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, λάρυγγας, πνεύμονες).
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Γονίδιο "διακόπτης" για την ανθοφορία των φυτών
Ανακαλύφθηκε το γονίδιο-θερμόμετρο που κάνει τα λουλούδια να ανθίζουν στην ώρα τους, την άνοιξη.Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γενετικό «διακόπτη» που ενεργοποιείται την άνοιξη, μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον και κάνει έτσι τα λουλούδια να ανθίζουν στην ώρα τους...
Όπως ανακαλύφθηκε, ένα και μόνο γονίδιο ενεργοποιεί τη διαδικασία της ανθοφορίας, μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο «κατώφλι» θερμοκρασίας.Οι ερευνητές του βρετανικού Κέντρου Innes και των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Φίλιπ Γουίγκι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργούμενων φυτών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου της θερμοκρασίας.
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012
Ένα ...αλλιώτικο άρθρο για το DNA
Πολύ συχνά πλέον, ακούω και διαβάζω λέξεις όπως "μεταλλαγμένα προϊόντα", "DNA", "κλωνοποίηση", "γονίδια", "μετάλλαξη", "ανθρώπινο γονιδίωμα". Υποθέτω κι εσύ το ίδιο. Πολύ συχνά και σε έντονα διαφορετικές περιστάσεις: από τις περιγραφές του μανάβη της γειτονιάς για "αυτές τις καινούργιες λαμπερές ντομάτες" μέχρι τα ολοσέλιδα άρθρα περί επιστήμης της αγαπημένης μου κυριακάτικης εφημερίδας.
Υποψιάζομαι όμως, ότι η ευκολία μας να χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με τη σιγουριά ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Όχι, δε θα ήθελα να το παίξω έξυπνος στο μανάβη της γειτονιάς: είναι φοβερός τύπος. Η επιθυμία μου να καταλάβω λίγο καλύτερα όλες τις συζητήσεις περί DNA που έχουν πλημμυρίσει κανάλια και εφημερίδες είναι αυτή που με ώθησε να το ψάξω λίγο παραπάνω. Οι λέξεις που ακολουθούν έχουν σκοπό να σου περιγράψουν τα συμπεράσματά μου.
Για να δούμε...
Πρώτα από όλα, τι είναι αυτό το "DNA"; Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι τα γράμματα "DNA" συντομογραφούν την αγγλική μετάφραση της λέξης "δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ", αν και ξέρω ότι μια τέτοια εξήγηση ελάχιστα βοηθάει το μέσο αναγνώστη. Πιο λιανά τώρα. Το DNA είναι ένα μόριο. Μία οντότητα δηλαδή που είναι φτιαγμένη από άτομα χημικών στοιχείων "ενωμένα" μεταξύ τους, όπως ένα μόριο νερού ξέρεις ότι είναι φτιαγμένο από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Το DNA όμως δεν φτιάχνεται από άτομα 2 χημικών στοιχείων, αλλά από 5: υδρογόνο (Η), άνθρακα(C), άζωτο (N), οξυγόνο (O) και φώσφορο (P). Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε, όπως για το νερό, να πούμε και για ένα μόριο DNA ότι έχει ακριβώς τόσα άτομα πχ. υδρογόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που μιλάμε για το DNA "του Γιώργου", το DNA "του σκύλου του" ή το DNA "της ντοματιάς": Σε όλους αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, η ακριβής σύσταση του DNA είναι διαφορετική.
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
Θαλάσσια χελώνα caretta caretta
Η Caretta caretta, ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη, ζει περίπου 80 χρόνια και τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα –έχει μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες.
Ζει στη θάλασσα αλλά έχει πνεύμονες με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις παραλίες όπου γεννήθηκε η ίδια για να γεννήσει. Εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)